protectie casa

Fotografie: Cluj, casa cu tamplarie HELIOS

Sezonul sarbatorilor de iarna se apropie vertiginos. A inceput numaratoarea inversa pentru Craciun si Revelion. Asa ca probabil iti faci planuri de vacanta! Ca sa te bucuri insa de zilele libere ai nevoie sa iti stii casa in siguranta. Asa ca am pregatit cateva idei practice de asigurare a locuintei in lipsa proprietarilor.

Apeleaza la un prieten

La romani este destul de comun sa roage un prieten sau un vecin in care au incredere sa le supravegheze casa, sa ude florile sau sa hraneasca pisica pe timpul absentei lor. Desi in acest fel nu isi pot asigura o protectie 24/24 h, stiu macar ca vor fi anuntati in caz ca ceva nu este in ordine in locuinta lor.

Ochiul electronic

Varianta moderna a vecinului binevoitor este instalarea unui sistem electronic de supraveghere si protectie. Acesta este compus de obicei dintr-un un dispozitiv de paza alcatuit dintr-un paznic-robot (centrala de alarma) ajutat de santinele (detectori – camere video de supraveghere si control plasate in exterior si interior in punctele cheie).

Alarma cu monitorizare este destul de accesibila ca pret (intre 200-400 lei), se instaleaza usor, poate fi si pe baterii, in caz de decuplare a alimentarii electrice si poate fi conectata la mai multe numere de telefon (fixe sau mobile), inclusiv ale unei firme de securitate. In caz de violare a spatiului, paznicul-robot va porni sirenele de interior si de exterior (pentru a panica hotul si a alerta vecinii) si in acelasi timp va apela numerele de telefon din lista setata anterior.

Daca insa dispui de tamplarie HELIOS…

…esti mai bine protejat in fata intrusilor deoarece usile de exterior si geamurile pot fi dotate cu sisteme antiefractie deja incorporate.

Usile si ferestrele HELIOS beneficiaza de feroneria antiefractie ROTO, numita si feronerie de securitate. De obicei, infractorii folosesc vulnerabilitatile feroneriei pentru a forta intrarea intr-un imobil. La feroneria standard, la actionarea geamului un bulb metalic circular ajunge in spatele unui opritor de pe tamplaria geamului si astfel geamul ramane inchis. Feroneria antiefractie este formata din 2 piese ( se poate inlocui fara sa fie nevoie de inlocuirea intregii feronerii). Diferenta este ca, in cazul feroneriei de siguranta, acel bulb metalic are forma de ciuperca. In partea opusa, la actionarea geamului, capul de ciuperca vine culisat intr-o fanta speciala care va bloca orice miscare gresita.

Apoi, ROTO ofera manerele speciale SECUSTIK (CU CLICK), care impiedica deschiderea din exterior prin actionarea unui ax patrat; la un maner obisnuit acest ax poate fi rotit pe cand la manerul Secustik nu. Prin introducerea unei parghii intre toc si cercevea se actioneaza niste blocatori de inchidere. Astfel, mecanismul de blocare din interiorul manerului impiedica deplasarea neautorizata a feroneriei din exterior.

In plus, usile de exterior HELIOS au intre 2 si 5 puncte de inchidere in functie de dimensiune, iar pentru usile de mari dimensiuni se poate ajunge pana la 8 puncte de inchidere, fapt care asigura etanseitatea si rezistenta la efractie. O broasca multipunct asigura o buna inchidere a usii in mai multe puncte, astfel ingreunand deschiderea fortata prin impingerea sau tragerea usii. Broasca multipunct poate sa fie de diferite tipuri: cu role, cu bolt sau cu carlig. Manerele usilor HELIOS au un sistem special de protectie la efractie care impiedica actionarea usii din exteriorul locuintei.

Tamplaria HELIOS poate fi de asemenea dotata cu sticla antiefractie. Aceasta are o rezistenta de patru ori mai mare decat sticla float netratata. Sticla securizata este extrem de rezistenta la indoire, spargere sau modificari de temperatura.

Un geam “antiefractie”, la foaia dinspre exterior, are suprafata acoperita cu o folie speciala care ii confera o rezistenta deosebita la lovituri puternice sau tentative de taiere cu diamantul.

In speranta ca aceste informatii iti sunt de folos, iti dorim o VACANTA FRUMOASA!