rolete inteligente cu panouri solare

SolarGaps: o noua tehnologie revolutionara care transforma lamele jaluzelelor in panouri solare.
Arata ca jaluzele traditionale, dar sunt inteligente si acoperite cu module fotovoltaice. Produc energie electrica din surse regenerabile pentru a alimenta apartamentul, casa sau biroul. Genereaza astfel economii de pana la 70% la facturile de energie.

Model preluat din natura

Dupa ce a cercetat caracteristicile florii soarelui, ucraineanul Eric Yevgen a experimentat diferite modalitati de a replica automat miscari autoreglabile in functie de soare la sistemele de umbrire ale ferestrelor. A ajuns astfel la un prototip de rolete cu rol dublu, de umbrire si in acelasi timp de captare a energiei solare.

Sistemul propus de el genereaza lunar peste 100 kw care pot fi folositi:

  • in consumul casnic
  • la stocarea surplusului in baterii
  • sau vanzarea catre reteaua electrica prin intermediul unui contor cu 2 cai

Nu este simplu sa instalati panouri solare pe acoperisuri in orasele mari“, a declarat inventatorul Evgeny Eric (39 de ani). In schimb, instalarea roletelor inteligente cu panouri solare integrate este la indemana oricui.

Pentru a absorbi cat mai multa radiatie solara, panourile sunt echipate cu un senzor de lumina prin intermediul caruia se schimba automat unghiul in functie de pozitia soarelui. Roletele se pot deschide automat cand o persoana intra in camera, marind gradul de luminozitate al incaperii. Pot fi controlate printr-o aplicatie smartphone, Android sau iOS, conectata prin Bluetooth.

Primul prototip a fost instalat in apartamentul lui Eric.
Proiectul SolarGaps este in finantare la Kickstarter, unde se pot face si primele precomenzi.

Sursa: SolarGaps